In tien jaar tijd is de populatie van de Halsbandparkiet in Nederland bijna verdubbeld. Den Haag, Rotterdam en Amsterdam huisvesten de meeste van deze felgekleurde vogels.
Uit twee door de organiatie Sovon gecoördineerde tellingen van parkieten op slaapplaatsen blijkt dat in Nederland nu naar schatting 22.000 Halsbandparkieten zijn. Ruim honderd vrijwilligers hielpen mee aan de tellingen.
Oorspronkelijk kwamen de vogels alleen in India en de Sahelregio in Afrika voor. Maar in de afgelopen eeuw heeft de Halsbandparkiet zich in allerlei Europese steden gevestigd. Ook in onze regio, waar er nu zo'n 4.000 zijn.
In groepen slapen
Halsbandparkieten hebben de gewoonte om gezamenlijk in groepen te slapen. Zulke slaapplaatsen trekken vogels uit de wijde omgeving aan. Parkieten kunnen tientallen kilometers vliegen om er te komen. ’s Winters, als de bomen kaal zijn, zijn de vogels op deze slaapplekken daardoor goed te tellen.
Niet iedereen is even blij met de groene vogels. In toenemende mate bezorgen de 'invasieve exoten' overlast door geluid en vogelpoep. Vooral op locaties waar zij overnachten. Ook is de vogel een bedreiging voor het ecologische systeem omdat zij beschermde diersoorten zoals vleermuizen en eekhoorns zouden aanvallen en doden. Ook brengen ze grote schade toe aan bomen, doordat ze de knoppen van bloem en blad eruit pikken.